05:21 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (292)
  1440
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da su zapadni partneri u situaciji sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim prešli sve okvire razumnog i dodao da bi Zapad izmislio drugi povod za sankcije da nije ‘slučaja Navaljni’.

  „Što se tiče situacije sa Navaljnim, čini mi se da su naši zapadni partneri jednostavno prešli sve granice pristojnosti i okvire razumnog. Po svemu sudeći, od nas sada traže ‘da priznamo’. Pitaju nas: ‘Šta, vi ne verujete nemačkim specijalistima Bundesvera? Kako je to moguće? Njihove zaključke su potvrdili Francuzi i Šveđani. Njima takođe ne verujete?’“, rekao je ministar u intervjuu za RTVI.

  Da nije 'slučaja Navaljni', Zapad bi izmislio drugi povod za sankcije

  Šef ruske diplomatije je takođe istakao da bi zapadne zemlje smislile nešto drugo kao povod za dodatne sankcije da nije nastala situacija sa ruskim blogerom Navaljnim.

  „Slažem se sa našim politikolozima koji su ubeđeni u to da bi zemlje Zapada, da nije bilo Alekseja Navaljnog, smislile još nešto kao razlog za uvođenje dodatnih sanckija“, rekao je Lavrov.

  Za sada ne možemo da učinimo više nego što već jesmo

  On je naglasio da Rusija za sada ne može da preduzme više od onoga što je već učinjeno kako bi se razjasnile okolnosti incidenta sa opozicionarom Navaljnim.

  „Ako bismo upravo danas započeli krivični proces (za šta još uvek nemamo zakonske osnove i zbog čega je Generalno tužilaštvo 27. avgusta zatražilo pravnu pomoć nemačke strane), šta bi se preduzelo od samog početka, kada se to dogodilo? Ispitali bi pilota, putnike aviona, lekare. Saznali bi šta su lekari ustanovili u fazi kada je Navaljni odvezen u omsku bolnicu, kao i koji preparati su korišćeni. Ispitali bismo one koji su razgovarali sa Navaljnim“, rekao je ministar.

  Lavrov je istakao da je sve navedeno učinjeno.

  „Ispitano je pet osoba koje su ga pratile i učestvovale na događajima tokom dana koji su prethodili ulasku Navaljnog u avion. Ispitani su oni koji su koji su očekivali let za Moskvu iz Tomska u gostili se s njim u baru, a takođe se saznalo šta su poručivali i šta je Navaljni pio. Šesta dama koja mu je bila u pratnji je, kao što znate, pobegla. Kažu da je ona ta koja je flašu predala nemačkoj laboratoriji. Sve je to učinjeno. Ako bi se čak sve to nazivalo 'krivičnim slučajem', ne možemo učiniti više nego što jesmo“, naglasio je ministar.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (292)
  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, Zapad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga