09:43 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (295)
  1390
  Pratite nas

  Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je dodatni zahtev za pravnu pomoć nadležnim organima pravosuđa Nemačke u vezi sa situacijom sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je portparol Tužilaštva Andrej Ivanov.

  „Generalno tužilaštvo Ruske Federacije je 14. septembra predalo nadležnim organima pravosuđa Savezne Republike Nemačke dodatni zahtev za pravnu pomoć na osnovu materijala istrage koju su sproveli istražni organi Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije povodom hospitalizacije Alekseja Navaljnog sa leta 'Tomsk-Moskva', koji je prevezen u Nemačku iz Rusije na dalje lečenje“, saopštio je Ivanov.

  Dodaje se da je to učinjeno na osnovu Evropske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći za krivične slučajeve iz 20. aprila 1959. godine i dodatnih propratnih protokola.

  Ranije je Ivanov saopštio da je Državno tužilaštvo zatražilo da mu se dostave informacije o ispitivanju i preliminarnim dijagnozama Navaljnog.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. 

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.​

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (295)
  Tagovi:
  zahtev, Aleksej Navaljni, Rusija, Tužilaštvo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga