18:31 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 400
  Pratite nas

  Šefovi diplomatija Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Hajko Mas, razgovarali su telefonom o situaciji u vezi sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim, a ruski ministar je pozvao nemačkog kolegu da se to pitanje dalje ne politizuje.

  Lavrov je potvrdio spremnost Moskve na saradnju po tom pitanju.

  „U centru pažnje bila su pitanja stanja i perspektive rusko-nemačkih odnosa, kao i uspostavljanje bilateralne i međunarodne saradnje kada je reč o Navaljnom. S ruske strane je potvrđena spremnost za saradnju po tom pitanje“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

  U saopštenju je još naglašeno da angažovanje Agencije za zabranu hemijskog oružja za istragu incidenta u vezi s Navaljnim ne treba da bude prepreka za kontakte Rusije i Nemačke uobičajenim kanalima za pravnu pomoć.

  Takođe je ukazano da Moskva i dalje čeka odgovor nemačkih organa na zahtev ruskog državnog Tužilaštva koji se tiče predaje biomaterijala, rezultata analiza, kliničkih uzoraka i medicinskih dokumenata Rusiji kako bi se sprovela detaljna i sveobuhvatna istraga uzroka zbog kojih je Navaljni oboleo i hospitalizovan.

  „Dalje odbijanje da se to učini biće ocenjeno kao odsustvo želje partnera da se dođe do istine kroz objektivnu i sveobuhvatnu istragu“, ističe se u saopštenju.

  Juče je saopšteno da je Moskva otkazala posetu ministra spoljnih poslova Nemačkoj koja je bila planirana za 15. septembar.

  Lavrov je trebalo da sa nemačkim kolegom učestvuje u ceremoniji zatvaranja Godine naučno-obrazovnog partnerstva. Datum je dogovoren još pre godinu dana i potvrđen 11. avgusta.

  Međutim, 3. septembra nemačka strana je saopštila promene u Masovom rasporedu i otkazivanje njegovog učešća u ceremoniji. Berlin je posvetio sat i po bilateralnom sastanku ministara.

  Tim povodom su danas u Kremlju rekli da ništa ne može pokvariti odnose dve zemlje.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  telefonski razgovor, Aleksej Navaljni, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga