12:28 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1572
  Pratite nas

  Rusija, Belorusija, Venecuela i Kina saopštile su da je prekršen poslovnik rada Saveta za ljudska prava UN načinom održavanja vanredne debate o situaciji sa ljudskim pravima u Belorusiji i pozvale da se odmah prekine.

  Vanredna debata o Belorusiji počela je u Ženevi na marginama 45 sednice Saveta UN o ljudskim pravima. Zahtev za održavanjem debate stigao je 11. septembra od Nemačke, koja istupala u ime EU.

  Prema pravilima i procedurama Saveta za ljudska prava UN, format vanrednih debata ne predviđa učešće predstavnika Uprave Vrhovnog komesara UN za ljudska prava. Bez obzira na to, danas je zamenica ove uprave Nada el Našif pročitala izjavu o Belorusiji u ime vrhovnog komesara UN za ljudska prava Mišela Bačeleta. Nakon toga, pročitan je referat specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava UN za Belorusiju Anais Maran.

  Kako su primetili predstavnici Belorusije, Rusije, Kine i Venecuele, Savet za ljudska prava UN je tokom diskusije o situaciji u Belorusiji prekršio format održavanja vanrednih debata koji ne predviđa učešće u razgovoru bilo koga od predstavnika Uprave Vrhovnog komesara UN za ljudska prava. Oni su zatražili da se prekine rasprava.

  Minsk je zatražio i da se prekine prenos govora Svetlane Tihanovske u Savetu za ljudska prava.

  Tagovi:
  Belorusija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga