17:46 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21114
  Pratite nas

  U SAD je prikupljeno više od 50 miliona dolara za otkup tela Vladimira Lenjina, saopštio je Sputnjiku američki umetnik Dejvid Datuna.

  Dejvid Datuna je pokrenuo inicijativu za izgradnju kopije Lenjinovog mauzoleja u Vašingtonu i izrazio želju da otkupi telo Lenjina po početnoj ceni od milion dolara, s tim da je bio spreman da u tu svrhu prikupi još više sredstava. 

  Umetnik je saopštio da je za poslednja 24 časa dobio desetine predloga za investiranje u projekat u vrednosti od 50 miliona dolara.

  „Projekat su podržali, kako Amerikanci, tako i ruski građani, bez obzira na negativnu reakciju nekih ruskih političara“, rekao je on.

  Lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov rekao je ranije da otadžbinu, istoriju i svoje vođe samo izdajnici prodaju.

  „Bez obzira što ste (Zjuganov) predsednik Centralnog komiteta Komunističke partije Rusije, čini mi se da ste zaboravili da je Vladimir Lenjin vođa svetskog proletarijata, a ne samo ruskog. Čak i ako ne želite da predate telo zauvek, možda biste razmotrili ideju da pozajmite Lenjina makar na određeno vreme. Tim pre što problem telo vođe u centru Moskve s godinama sve više nervira Ruse“, odgovorio je ruskom komunisti Datuna.

  Ranije je bilo saopšteno da je smisao umjetničkog objekta da u američkom društvu dođe do socijal-komunističkih transformacija. Po mišljenju umetnika, novi mauzolej može postati simbol promena.

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga