12:03 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  2470
  Pratite nas

  Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je zahteve za pravnu pomoć nadležnim organima Francuske i Švedske u vezi sa incidentom oko ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, saopštila je pres-služba Tužilaštva.

  „Na osnovu Evropske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći za krivična dela i propratnim dodatnim protokolima, 18. septembra 2020. godine su predati odgovarajući zahtevi za pravnu pomoć nadležnim organima Francuske Republike i Kraljevine Švedske“, navedeno je u saopštenju.

  Tužilaštvo ističe da su u novim molbama zatražene informacije o sprovođenju toksikoloških istraživanja biomaterijala Navaljnog na teritoriji Francuske i Švedske, kao i informacije o ispitivnju inostranih eksperata.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, Švedska, Francuska, pomoć, Tužilaštvo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga