14:02 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 638
  Pratite nas

  Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je institut.

  „Uređaj napravljen u 'Skoltehu' otvara nove perspektive za razvoj komponenata 6G-sistema, između ostalog, konvertora signala iz terahercovog u optički opseg. Institut se u svom radu oslanja na naprednu naučnu i laboratorijsku bazu i proizvodne veze sa vodećim ruskim kompanijama“, navedeno je u saopštenju.

  Novi uređaj omogućava modulaciju optičkog zračenja talasne dužine od 1,5 mikrometra i električnim signalom frekvencije do 10 gigaherca.

  „Budućnost mobilne komunikacije sastoji se u potpunoj integraciji transportnog segmenta za optičke kablove sa kompaktnim radio-modulima. Bez preuveličavanja se može reći da su slična istraživanja apsolutno prelomna za dalju i punu lokalizaciju proizvodnje infrastrukturne i terminalne opreme 6G u Rusiji“, izjavio je šef Centra za kompetenciju Nacionalne tehnološke inicijative na bazi „Skolteha“ za tehnologije bežične veze i interneta Dmitrij Lakoncev.

  U saopštenju se dodaje da je ubuduće planirano da se proširi frekvencijski opseg na stotine gigaherca, kao i da se poveća nomenklatura proizvedenih elemenata. Pored toga, razmatra se mogućnost proširenja spektra primena ove klase uređaja u proizvodnji infrastrukture za deo za optičke kablove mreža šeste generacije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  razvoj, tehnologija, Rusija, 6G
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga