17:18 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  74907
  Pratite nas

  Prvi put u svojoj istoriji Rusija poseduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svetu, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete „Avangard“ Gerbertom Jefremovim povodom dana ruske vojne industrije.

  „Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku“, rekao je Putin.

  Po njegovim rečima, „to je uvek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj“.

  „Bilo je trenutaka kada su nam pretili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbednosti“, priznao je predsednik.

  „Sada, prvi put u našoj istoriji, Rusija poseduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svetu. U svakom slučaju, ne za sada“, naglasio je Putin.

  Ruski lider je saopštio da je Rusije morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

  „Izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine nateralo je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal“, rekao je Putin.

  On je čestitao dan vojne industrije konstruktorima i proizvođačima laserskog sistema „Peresvet“, avijacione hiperzvučne rakete „Kindžal“, podvodnog robotizovanog kompleksa sa nuklearnim motorom „Posejdon“, krstareće rakete sa neograničenim dometom „Burevesnik“, hiperzvučne rakete morskog baziranja „Cirkon“ i drugog oružja kojima je u poslednje vreme naoružana ruska vojska i flota.

  „U ovom trenutku posebno mesto zauzima Avangard – sistem sa manevarskim hiperzvučnim blokom koji se kreće 27 puta brže od zvuka, koji menja pravac po vertikali i horizontali. Avangard nije samo novi sistem, već nova vrsta strateškog oružja“, rekao je Putin.

  Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete - u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na „Avangardu“ sa nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR-a.

  Pročitajte još:

  Tramp: Rusija je ukrala američku tehnologiju za hiperzvučne rakete

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga