11:35 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Član međunarodnog odbora Saveta Federacije Rusije Oleg Morozov smatra da čak i ako se pretpostavi da američki predlog za produženje Sporazuma o smanjenju ofanzivnog strateškog naoružanja ima razumna načela, razgovor sa Rusijom u formi ultimatuma je nedopustiv.

  „Čak i ako se zamisli da predlog ima perspektivu i da nije lišen razumnih načela, njegova forma je nečuvena. Tako se ne radi ako hoćete da postignete stvarni rezultat“, rekao je Morozov za Sputnjik.

  „To je kao da kažete: ‘Dajte mi svoj pištolj, pištolj vašeg komšije, inače ću vam pucati u glavu’“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da razgovara o produženju Sporazuma o strateškom naoružanju i svim pratećim temama.

  „Zainteresovani smo za kontrolu strateškog nuklearnog oružja. Ali razgovarati sa nama na jeziku ultimatuma krajnje je neproduktivno“, zaključio je političar.

  Američki ultimatum pokreće pitanja

  Sa svoje strane, predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da američki pritisak na Rusiju u oblasti kontrole naoružanja pokreće pitanja o spremnosti Vašingtona da postigne takav sporazum.

  „Radi se o vrlo ozbiljnim stvarima, suštinu predloga treba da procene stručnjaci koji direktno učestvuju u odgovarajućim konsultacijama“, rekao političar za Sputnjik.

  Međutim, već sada je alarmantno da se neki predlozi mogu širiti putem medija, a „to možda ne znači ništa drugo do pokušaj da se u startu stvori dodatni pritisak na drugu stranu“, primetio je senator.

  On je dodao da takođe zabrinjava i postavljanje ultimatuma u nekim pristupima: „ ili kako mi kažemo, ili nikako“.

  „Teško da je to najkraći put do postizanja željenog rezultata. Ili željeni rezultat za Amerikance nije postizanje stabilnih i međusobno prihvatljivih sporazuma“, zaključio je Kosačov.

  Specijalni izaslanik američkog predsednika Maršal Bilingsli izjavio je u intervjuu za „Komersant“ da, ukoliko Vašington i Moskva ne pripreme predsednički memorandum o naoružanju do februara, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja neće biti produžen. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Rusija, sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga