02:56 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (512)
  1813
  Pratite nas

  Rezolucija Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija o Belorusiji progurana je protiv principa i normi međunarodnog prava i pravno je ništavna, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Polazimo od toga da je rezolucija Saveta za ljudska prava, koju su Zapadnjaci progurali protiv principa i normi međunarodnog prava, pravno ništavna“, saopšteno je na sajtu ruskog spoljnopolitčkog resora.

  Ruski MIP je istakao da je grupa zemalja na čelu sa Evropskom unijom nametnula Savetu „još jednu jednostranu i politizovanu diskusiju, čiji su ciljevi bili veoma daleko od stvarne brige za ljudska prava“.

  „Postoji grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, nespojivo sa principima međunarodnog prava i odredbama Povelje UN“, navedeno je u saopštenju.

  Ministarstvo je takođe saopštilo da rasprave i usvajanje nacrta rezolucije kojima su one rezultirale Rusija smatra neprihvatljivim pokušaj da se putem grubog političkog pritiska utiče na rezultate izbora u Belorusiji i na njihovu procenu u međunarodnoj zajednici.

  „Polazimo od toga da ni Savet za ljudska prava UN, ni pojedine zemlje ili grupe nemaju pravo ili ovlašćenja da ocenjuju izborne procese u državama-članicama UN-a. Prinuđeni smo da primetimo da su zapadne države ponovo pokušale da koriste Savet u cilju delegitimizacije vlasti u određenoj zemlji. Takve akcije podrivaju ugled dimenzije ljudskih prava UN-a“, zaključilo je rusko Ministarstvo.

  Savet za ljudska prava UN usvojio je u petak rezoluciju o situaciji sa protestima u Belorusiji, koja poziva predsednika Aleksandra Lukašenka da započne dijalog sa opozicijom. Za rezoluciju, koju je predstavila Nemačka u ime zemalja EU, izjasnile su se 23 zemlje UN članice Saveta za ljudska prava, protiv su bile dve, a 22 zemlje su bile uzdržane. ​Nijedan od 17 amandmana na rezoluciju koje je podnela Rusija i koje su podržale brojne države nisu usvojeni.

  S tim u vezi, beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio je da je nacrt spiska recipročnih sankcija za zemlje Evropske unije već spreman i da Minsk čeka usvajanje odgovarajuće odluke Evropske unije.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (512)
  Tagovi:
  Rusija, rezolucija UN, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga