10:27 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1140
  Pratite nas

  Neće biti iznenađenje ako Vašington počne da preti sankcijama svima ko sarađuje sa Iranom, ali moguće nove restrikcije će biti nelegalne i nezakonite, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je istakao da su Amerikanci izgubili osećaj za diplomatiju.

  „Neću biti iznenađen ako SAD nastave da prete sankcijama svima koji sarađuju sa Iranom na čvrstoj osnovi strogog poštovanja uslova Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, jer oni primenjuju sankcije širom sveta, ponekad bez ikakvog razloga“, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.

  Odgovarajući na pitanje da li su ruske kompanije spremne da se suprotstave mogućim novim američkim sankcijama, Lavrov je istakao da ne zna da li će strane kompanije morati da se povinuju sankcijama.

  „Jedno je jasno – jednostrane sankcije su nelegalne i nezakonite“, naglasio je Lavrov.

  Amerika izgubila osećaj za diplomatiju

  Prema njegovim rečima, SAD su izgubile osećaj za diplomatiju, a u njenom arsenalu su ostali samo ultimatumi i sankcije.

  Lavrov je podsetio da „ne postoji nešto kao što je embargo na oružje Iranu“, već posebni režim prema kome isporuke oružja u i iz Irana razmatra SB UN.

  Teheran
  © AP Photo / Vahid Salemi

  Ministar je istakao da će 18. oktobra ove godine taj režim snabdevanja Irana biti obustavljen, a SAD ne mogu uticati na to, jer su napustile Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, koji je, između ostalog, regulisao i to pitanje.

  „Ne postoji embargo i neće biti nikakvih ograničenja nakon isteka roka koji je odredio SB UN“, pojasnio je ministar.

  Međutim, prema njegovim rečima, SAD „iznose mnoge čudne stvari“, i iznose zahteve partnerima.

  „I ako njihovi partneri kažu da ne mogu tako postupiti, traže da porazgovaraju o iznetom pitanju, oni ne pristaju. Postavljaju ultimatum, određuju rokove i uvode sankcije“, rekao je Lavrov.

  On je istakao da su SAD „uvek imale izvrsne stručnjake“, ali sada su„nažalost, Amerikanci izgubili talenat za diplomatiju“.

  „Slon jeste simbol Republikanske stranke u SAD ali, molim vas, nemojte tretirati svet kao staklarsku radnju“, rekao je Lavrov.

  Sankcije ne mogu biti obnovljene

  On je dodao da je svima osim SAD sada očigledno da sankcije SB UN protiv Irana trenutno ne mogu biti obnovljene.

  „Svi, osim SAD, smatraju da ne postoji mehanizam za obnavljanje sankcija. To je bila tema razgovora u Savetu bezbednosti UN i 13 od 15 članova SB UN jasno ukazuju da ne postoji zakoniti, politički, ili moralni razlog za nešto poput obnavljanja sankcija. Sve suprotne tvrdnje nemaju pravnu snagu. To je procena svih članova SB UN, osim SAD i još nekoga“, rekao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, SAD svojim potezima u okviru rezolucije 2231 žele da postave izazov poznatoj poslovici – „Ne možeš imati i jare i pare“.

  „Formalno su izašli iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana. U rezoluciji 2231 SB UN se navodi da bilo kakvi koraci o obnavljanju sankcionog režima može inicirati član Zajedničkog plana, što SAD više nisu“, rezimirao je Lavrov.

  Lavrov je zaključio da je američka praksa uvođenja sankcija postala zarazna, kao i da se Evropska unija sve više i više „ugleda“ na metode koje SAD primenjuju u poslednjih deset godina.

  Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je 19. septembra da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim. Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“. Danas je Pompeo saopštio da uvode sankcije protiv Ministarstva odbrane Irana.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  sankcije, iran, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga