03:05 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (249)
  0 17
  Pratite nas

  Rusija i dalje ima poteškoća u istrazi situacije sa Aleksejem Navaljnim: izneti su dokazi i nema podataka od Nemačke, potrebno je shvatiti da li namerno pokušavaju da sakriju neke dokaze i šta se iza toga krije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  Peskov je primetio da ruska policija radi u strogom skladu sa zakonom.

  „Vidite da imaju određenih problema, jer su, nažalost, mnogi dokazi odneti. Ovde treba shvatiti: da li namerno pokušavaju da sakriju neke dokaze, ili nenamerno, šta stoji iza toga? Nažalost, još uvek smo imamo problema sa dobijanjem informacija od kolega, pre svega iz Nemačke. Zbog toga postoje određeni problemi sa dobijanjem podataka. Oni komplikuju sve istražne radnje“, objasnio je Peskov novinarima.

  Upitan da komentariše zahtev Navaljnog da mu se vrati odeća, Peskov je odgovorio da „uz svo dužno poštovanje prema pacijentu, mi se ne bavimo odećom“, to nije oblast Kremlja.

  Aleksej Navaljni zatražio da mu se vrati odeća koju je nosio na dan hospitalizacije, a koja mu je bila oduzeta na uvid, tvrdeći da je na inicijativu Nemačke leteo nemačkim avionom potpuno nag. On je svoju odeću nazvao važnim dokazom.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (249)
  Tagovi:
  istraga, Aleksej Navaljni, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga