11:07 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1275
  Pratite nas

  Obalski raketni sistem „Bastion“, koji je stacioniran na Dalekom istoku Rusije, omogućava Moskvi da kontroliše pristup Arktiku kroz Beringov moreuz i da gađa mete na Aljasci, pišu za „Difens njuz“ Bredli Bouman i Skot Adamson iz Centra za vojnu i političku vlast Fonda za zaštitu demokratije SAD.

  Vojni analitičari su podsetili na odgovarajuće vežbe izvedene prošle godine uz upotrebu takvog oružja, a takođe su razotkrili modernizaciju ruske arktičke infrastrukture.

  „Moskva je uložila značajna sredstva u region, stvarajući združenu stratešku komandu – Severni vojni okrug koji je orijentisan na Arktik, obnavljajući 50 regionalnih objekata, uključujući aerodrome, radare i spasilačke stanice, a takođe otvarajući 16 luka dubokih voda“, rekli su autori.

  Prema mišljenju eksperata, upotreba sistema „Bastion“ omogućava Rusiji da blokira pristup Severnom morskom putu.

  „U nastojanju da osigura sopstveni pristup Arktiku Rusija je, izgleda, sve sklonija da uskrati taj pristup drugima, uvodeći nezakonita ograničenja prolaska Severnim morskim putem“, tvrde specijalisti.

  Bouman i Adamson smatraju da Kina, poput Rusija, nije ništa manje odlučna u svojim arktičkim ambicijama.

  Za pariranje Rusiji potrebno jačati arktičku infrastrukturu SAD

  Istovremeno, autori su naglasi potrebu za poboljšanjem američke arktičke infrastrukture, između ostalog, ledolomačke flote i luka.

  „Sjedinjene Američke Države ne mogu efikasno da konkurišu Rusiji i Kini nastavljajući da ignorišu Arktik“, zaključili su oni.

  Vojni analitičar iz Centra za vojnu i političku vlast Fonda za zaštitu demokratije Šejn Prejzvoter je ranije ovog meseca izjavio da je američkim vazduhoplovnim snagama potrebno još više strateških bombardera za pobedu u budućim ratovima, koji bi mogli da se dogode uz učešće Rusije i Kine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sredstvo, ambicije, Arktik, protivraketni sistem "Bastion", Bastion
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga