13:10 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 020
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države i NATO ne odgovaraju na predloge Rusije za razjašnjenje sporazuma o sprečavanju opasnih vojnih aktivnosti u vazduhu i na moru, ova situacija ne odgovara Moskvi, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general Valerij Gerasimov.

  „Ranije su američki i izviđački avioni NATO-a leteli u blizini naših granica i, shodno tome, suprotstavljali smo im se, nadzirali smo ih, ali tokom proteklog meseca posmatrali smo letove oko 30 strateških aviona NATO-a u blizini naših granica“, rekao je Gerasimov u intervjuu za televiziju RT.

  Prema njegovim rečima, ovi letovi se odvijaju iznad voda Crnog i Baltičkog mora, Severnog ledenog okeana i na istoku Rusije.

  „Oni lete blizu naših granica, uvežbavaju neke od svojih vežbi. Naravno, mi reagujemo na ove stvari. Štaviše, obučavamo sve svoje dežurne smene, borbene posade i protivvazdušnu odbranu, avijaciju i kontrolne punktove za letove takvih aviona“, objasnio je Gerasimov.

  „A svojevremeno smo predlagali – i pre godinu dana i pre dve godine – rukovodstvu i NATO-a i Oružanih snaga SAD da razmotre pitanja i razjasne postojeće sporazume o sprečavanju opasnih vojnih aktivnosti u vazduhu i na moru“, rekao je Gerasimov.

  On je dodao da se „radi o tome da takvi sporazumi postoje i da su potpisani“. „Ali tamo nisu navedeni neki detalji: intervali približavanja, udaljenost za približavanje aviona i brodova, poredak stvari itd“.

  „Ovi naši apeli ostali su bez odgovora. Odnosno, vidimo da je rukovodstvo NATO-a i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država izgleda zadovoljno takvom situacijom. Nama to ne odgovara“, istakao je Gerasimov.

  Ne želimo neke incidente koji bi mogli dovesti do konfliktnih situacija. Zbog toga se naši vojni piloti i komandanti pomorskih brodova ponašaju uzdržano i u skladu sa važećim međunarodnim pravnim dokumentima“, naglasio je on.

  Zatvorenost vojnih vežbi NATO-a za ruske posmatrače

  Rusija je unapred obavestila NATO o strateškim komandno-štabnim vežbama „Kavkaz 2020“ i pozvala zapadne vojne atašee na njih, ali zapadne zemlje nikada nisu pozivale rusku stranu na svoje vežbe.

  „Ne vidimo iste postupke Sjedinjenih Američkih Država i njihovih partnera u NATO bloku. Konkretno, nije bilo poziva na njihove vežbe“, precizirao je on.

  Gerasimov je podsetio da rusko Ministarstvo odbrane vodi vrlo otvorenu politiku na polju vojnih vežbi. Vežbe su najavljene na kolegijumu Ministarstva odbrane u decembru prošle godine, a deset dana pre početka vežbi, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin održao je brifing za vojne atašee stranih država.

  „Ispričao im je o ciljevima, zadacima i sastavu, o toku vežbi. Obavestili smo OEBS, obavestili Sjedinjene Američke Države i druge zemlje NATO-a. Danas smo pozvali sve atašee na vežbe, održali brifing sa njima. Gde ćete više otvorenosti?“, upitao je Gerasimov.

  Rusija sve poziva na vojne vežbe

  Gerasimov je dodao da Generalštab Oružanih snaga Rusije poziva na svoje vojne vežbe sve države koje žele da sarađuju.

  „Zbog toga polazimo u susret i pozivamo one države koje žele da sarađuju sa nama. Smatramo da je ovo veoma korisno. U okviru operativne borbene obuke, u okviru razmene iskustava. Jednostavnog uspostavljanja čisto ljudskih kontakata, interoperabilnosti. Stoga ne vidimo u svemu tome nikakve negativne strane“, objasnio je Gerasimov.

  Istovremeno, primetio je da je Kina u poslednje vreme redovno prisustvuje takvim vežbama.

  „Kina učestvuje u svim vežbama koje održavamo – i na istoku i u centru, a sada i na jugu“, rekao je Gerasimov.

  Podsetio je da je Rusija prvi put održala zajedničke vežbe sa Kinom „Vostok 2018“, kada je u sastavu kineskih jedinica bilo oko 3,5 hiljada vojnika, a učestvovale su i mongolske jedinice. Kina je prošle godine učestvovala u vežbama ODKB. Odnosno, jedinice kineske vojske redovno učestvuju u svim našim događajima, primetio je general.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vojne vežbe, Rusija, NATO, Valerij Gerasimov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga