10:55 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1510
  Pratite nas

  Ruski naučnici napravili su detektor koji ima neverovatnu moć da prepozna prisustvo virusa u vazduhu pri najmanjoj njegovoj koncentraciji.

  Detektor su razvili naučnici Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „Moskovskog inženjersko-fizičkog instituta“ (NINU MIFI).

  Sistem je kompaktniji i tačniji od analognih sistema, što ga čini optimalnim alatom za ekspresnu dijagnostiku na mestima masovnih okupljanja ljudi, navodi se u saopštenju Univerziteta.

  Ispitivanja detektora „Triger-BIO“ pokazala su rekordnu osetljivost uređaja. Aparat može za jednu do dve sekunde da identifikuje patogen koji se nalazi u vazduhu u količini od 10-20 čestica po litri.

  Aparat sa velikom preciznošću odvaja nečistoće i raspoznaje biogene aerosoli različitih tipova: viruse, bakterije i bakterijske toksine. Kako tvrde naučnici, uređaj će omogućiti organizovanje striminga u transportu i na mestima masovnog okupljanja, što će pomoći u zaštiti civilnih i vojnih objekata.

  „Otkrivanje i raspoznavalje biopatogena u uređaju nastaje putem analize fluorescencije dva osnovna bioaerosolna fluorofora – triptofana i nikotinamid-adeninukleotida. Uređaj vrši spektralnu analizu uzorka pumpanjem vazduha kroz analitičku putanju i zračenjem led diodama talasnih dužina 280 i 365 nanometara“, objašnjava docent na katedri za nanotehnologiju u elektronici, spintronici i fotonici, Genadij Kotkovski.

  Pumpanje vazduha se vrši brzinom od 27 litara u minuti. Brzina i obim vazdušnih struja omogućava da se registruju signali fluoroscencije iz svake bioaerosolne čestice koja se nalaze u fokusu istraživanja.

  „Analiza se odvija u tri spektralna opsega i u kanalu rasejanja svetlosti, što omogućava izdvajanje neorganskih nečistoća. Uz pomoć korelacione analize od svake ozračene čestice se generiše signal sa prebrojanim fotonima, koji se upoređuje sa uzorcima patogena u memoriji uređaja“, navodi Kotkovski.

  Osobenost aparata je u tome što koristi dva izvora, zbog čega se smanjuje prag detekcije i povećava tačnost identifikacije. U Rusiji je prvi put primenjena metoda brojanja fotona koja, kako objašnjavaju naučnici, povećava osetljivost uređaja minimum deset puta.

  „Triger-BIO“ je nekoliko puta kompaktniji i lakši. Težak je pet kilograma kada radi na struju i šest i po kilograma kada radi na baterije.

  Uređaj je razvijen prema ugovoru sa Ministarstvom zdravlja Rusije, a istraživanja su održana u Nacionalnom naučno-istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“.

  Naučnici trenutno prelaze na eksperimetalan rad uređaja u realnim uslovima, ujedno i formiraju bazu podataka spektralnih „otisaka“ bipatogena, radi njihovog efikasnog prepoznavanja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, uređaj, virusi, ruski naučnici
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga