07:56 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  0 592
  Pratite nas

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvala je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.

  U saopštenju Ministarstva se navodi da je u tom regionu došlo do drastične eskalacije situacije, da je vatra intenzivna sa obe strane i da ima podataka o gubicima.

  „Pozivamo strane da odmak obustave vatru i da počnu pregovore u cilju stabilizacije situacije“, ističe se u saopštenju.

  U regionu Nagorno-Karabaha došlo je jutros do nove eskalacije.

  Ministarstvo odbrane Jermenije je saopštilo da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice i da se ta oblast našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

  Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

  Sukob Azerbejdžana i Jermenije

  Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

  Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  Tagovi:
  eskalacija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga