07:57 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  0 310
  Pratite nas

  Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko pozvala je sve „odgovorne svetske sile“ da se uzdrže od mešanja u sukob u Nagorno-Karabahu, a takođe je pozvala sukobljene strane na momentalni prekid vatre.

  „Pozivamo sve odgovorne svetske sile da se uzdrže od bilo kog oblika mešanja u taj sukob, pridržavajući se stava međunarodne zajednice o bezuslovnom prioritetu prekida borbenih dejstava i povratka pregovaračkom procesu u formatu Minske grupe OEBS-a“, navodi se u saopštenju Matvijenkove.

  Istovremeno, ona je pozvala sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na momentalni prekid vatre.

  Situacija je krajnje opasna, preti da eskalira u vojni sukob između Azerbejdžana i Jermenije, koje su podjednako bliske i prijateljske zemlje za Rusiju i druge članice Zajednice nezavisnih država“, istakla je Matvijenkova.

  Ona je istakla da taj sukob nema i ne može imati rešenje vojnim putem.

  „S tim u vezi, želela bih pre svega da pozovem strane da odmah prekinu sa vatrom. Bilo kakva eskalacija samo će značiti nove žrtve, uključujući i civile, koje ne mogu da se opravdaju nikakvim političkim motivima“, poručila je ona.

  Prema njenim rečima, Rusija će pružiti svu moguću pomoć da se situacija u Nagorno-Karabahu reši mirnim putem.

  „U svojstvu kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a Rusija je naravno spremna da i u ovim teškim danima pruži svu moguću pomoć Azerbejdžanu i Jermeniji u pronalaženju načina za mirno rešavanje spornih pitanja“, istakla je predsednica Saveta federacije.

  U regionu Nagorno-Karabaha juče je došlo do obnavljanja sukoba. Dve strane, Azerbejdžan i Jermenija, međusobno se optužuju za eskalaciju.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  Tagovi:
  Rusija, Savet federacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga