12:24 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Predsednik Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“ Nikolaj Burljajev se u pismu toplim rečima oprostio od reditelja Gorana Paskaljevića

  „Iznenadna vest o smrti izuzetnog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića, duboko je potresla sve ruske prijatelje i poštovaoce njegovog talenta. Smrt Gorana Paskaljevića je nenadoknadiv gubitak za srpsku kinematografiju, srpski narod i čitav slovenski svet.

  Sve prodorne, humane filmove Gorana Paskaljevića je stvorilo njegovo dobro srpsko i slovensko srce.

  Međunarodni filmski festival „Zlatni vitez“ više puta je Goranu Paskaleviču dodeljivao visoke nagrade, uključujući Zlatnu medalju Sergeja Bondarčuka „Za izuzetan doprinos kinematografiji“. Otkrio sam novog talentovanog reditelja kada sam pogledao film „Tango Argentino“. U hladnoj bioskopskoj sali blokiranog Beograda osećao sam toplinu od susreta sa nežnim i drhtavim srcem tvorca ovog filma.  

  U najtežim vremenima za srpski narod, vremenima blokade, embarga, sankcija i izbezumljenog bombardovanja, pevao je pesmu svoje slobodne i velikodušne duše, slaveći srpsku kinematografiju u svetu. Više od jedne generacije srpskih filmskih stvaralaca odgojeno je na filmovima Gorana Paskaljevića, koji su za njegovog života postali klasika.

  Filmovi Gorana Paskaljevića su umetnički i istorijski portret epohe.

  Za pola veka ovaj izvanredni umetnik stvorio je preko trideset filmova, koji su postali ponos i nasleđe srpske kinematografije.

  „Zlatni vitez“ i svi ruski prijatelji će uvek pamtiti Gorana Paskaljevića kao svog blistavog i dobrog prijatelja.“

  Predsednik Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“

  Nikolaj Burljajev

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nikolaj Burljajev, "Zlatni vitez", Goran Paskaljević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga