07:26 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 26
  Pratite nas

  Moskva gleda na postupke administracije društvene mreže Tviter u pogledu naloga RIA Novosti kao čin cenzure i deo politički angažovane kampanje i očekuje da će relevantne međunarodne organizacije dati nepristrasnu procenu tim tendencioznim koracima američke IT-korporacije.

  „Prinudno umanjivanje položaja naloga agencije 'RIA Novosti' od strane administracije društvene mreže 'Tviter'  u rezultatima pretraživanja smatramo još jednim činom cenzure i diskriminacije u pogledu ruskih medija“, saopšteno je u komentaru Odeljenja za informacije i medije pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

  Dodaje se i da su time prekršeni osnovni demokratski principi slobode izražavanja i jednakog pristupa informacijama.

  MIP Rusije ističe da su „tendenciozne akcije američke IT-korporacije“ nastavak „politički motivisane kampanje“ koju su ranije pokrenuli Tviter i Fejsbuk kako bi stranice ruskih medija označili kao „povezane sa državom“.

  Istovremeno, Ministarstvo dodaje da se takve mere se ne primenjuju na zapadne medijske resurse koje finansira vlada.

  „Pozivamo administraciju 'Tvitera' da preispita politiku koja ograničava pravo publike na slobodan pristup informacijama i da odustane od upotrebe antidemokratskih instrumenata nelojalne konkurencije američkog mejnstrima za vesti sa alternativnim medijskim izvorima“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

  Ranije je saopšteno da američke društvene mreže nastavljaju sa sprovođenjem cenzure - Tviter je preduzeo novi korak u kontroli ruskih informativnih agencija, pa su tako izbrisali nalog RIA Novosti iz rezultata pretrage. Ako korisnici ne prate nalog RIA Novosti od ranije, sada ga ne mogu naći na padajućem meniju prilikom pretraživanja i to ni u Rusiji, ni u drugim zemljama. 

  Prethodno je Tviter na isti način blokirao naloge RT-a i Sputnjika.

  Tagovi:
  cenzura, Tviter, Ria novosti, nalog, brisanje, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga