23:09 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 442
  Pratite nas

  Na teritoriji Stavropolja aktivno se radi na stvaranju četiri vetroelektrane, saopštila je pres služba uprave za informacionu politiku regionalne kancelarije vlade. Kao rezultat uspešne primene projekta, ukupna količina proizvodnje električne energije može Stavropoljski kraj učiniti liderom u Rusiji u razvoju obnovljivih izvora energije.

  Planirano je da na teritoriji kraja rade četiri vetroelektrane: Kočubejevskaja vetroelektrana snage 210 MW, Bondarevskaja — 120 MW, Karmalinovskaja — 60 MW, i još jedna snage 60 MW. 

  Prema rečima ministra energetike, industrije i komunikacija kraja Vitalija Šuljženko, region ima pogodne prirodne uslove za razmeštanje obnovljivih izvora energije

  „Naši vodni resursi se koriste već dugo za proizvodnju električne energije uz pomoć malih hidroelektrana. Sada je došao red da se iskoristi energija sunca i vetra, kojih na teritoriji Stavropolja ima u izobilju“, reči ministra je citirala pres služba uprave za informacionu politiku regionalne kancelarije vlade.

  Planirano je da se izgradnja prve stanice završi do kraja ove godine, a preostale tri 2021. godine. Ukupan kapacitet protoka vetra biće 450 MW, a za proizvodnju dodatnih 100 MW električne energije region već ima solarnu elektranu u Gračovskom okrugu, koja je u potpunosti puštena u rad na proleće 2020. godine. 

  Rad na stvaranju i razvoju elektrana koje koriste vetar i sunčevu energiju u regionu su počeli 2017. godine. Do kraja 2024. godine u Stavropoljskom kraju će se pojaviti sedam vetroelektrana i dve solarne elektrane. Pored toga, regionalno Ministarstvo industrije bira lokacije za moguće razmeštanje oko 500 MW dodatnih kapaciteta za proizvodnju energije. Projekat sprovodi odeljenje za energiju vetra „Rosatoma“. 

  Tagovi:
  Stavropolj, Rusija, elektrana, vetar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga