10:02 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Antiteroristička operacija Rusije u Siriji (44)
  11282
  Pratite nas

  Ruska vazduhoplovna baza Hmejmim u Siriji se za pet godina od početka vojne operacije pretvorila u pravi grad sa svim uslovima za život, ispričali su ruski vojnici.

  Danas, 30. septembra, navršava se pet godina od početka vojne operacije Rusije u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Tokom operacije, veći deo teritorije zemlje vraćen je pod kontrolu Damaska, a najveća teroristička grupa DAEŠ je uništena.

  „Na mestu na kome stojimo nalazile su se neprohodne šikare. A ove razbijene bele inženjerske modularne blok-konstrukcije oko nas – tu se nalazila asfaltirana površina na kojoj smo počeli da raspoređujemo bataljon za hranu i menzu. Nebo i zemlja. A sada je tu procvetali vrt“, rekao je zamenik načelnika štaba logističke službe Hmejmima Igor Carev.

  Prema njegovim rečima, razmeštanje takve baze poslužilo je kao „neprocenjivo iskustvo“ za pozadinsku službu Oružanih snaga Rusije: tokom ovih pet godina avio-baza je postala pravi grad sa svojim znamenitostima, četvrtima i ulicama.

  Neke ulice Hmejmima nazvane su u čast heroja Oružanih snaga Rusije koji su poginuli u izvršavajući borbene zadatke u Siriji. Među njima su i pilot Su-24 kojeg je 2015. godine oborila turska avijacija, Oleg Peškov, i pilot aviona Su-25 Roman Filipov koji je poginuo 2018. godine.

  Jedan od ruskih pilota istakao je da se letovi sada ne izvode toliko često kao pre nekoliko godina i da se izvode uglavnom u svrhu izviđanja i obuke.

  „Sada letovi nisu toliko intenzivni. Sada je mnogo lakše leteti, imamo više odmora. Čitav letački sastav koji je ovde izvršavao zadatke prošao je borbenu obuku, naučio da leti, izvršava borbene zadatke u realnim uslovima, a ne kao što treniramo kod kuće na taktičkim poligonima. Ovde sve je bilo potpuno drugačije“, rekao je pilot Ivan koji je, prema sopstvenim rečima, prvi put poleteo iz Hmejmima 2016. godine.

  Tokom ovih pet godina posade ruskih vazduhoplovnih snaga izvršile su više od 44 hiljade borbenih letova u Siriji. Po završetku aktivne faze operacije, većina aviona i helikoptera vraćena je u stalne baze u Rusiji.

  U Siriji je i ostala grupa potrebna za održavanje stabilnosti. Uprkos porazu terorista i započetom procesu oporavka, vazduhoplovna grupa „Zaslon“, opremljena lovcima Su-35, ostaje u Hmejmimu u stanju stalne borbene gotovosti.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Antiteroristička operacija Rusije u Siriji (44)
  Tagovi:
  ruska vojska, Rusija, Sirija, Hmejmim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga