23:54 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  1160
  Pratite nas

  Evropska unija još uvek nije odgovorila na pitanja i nedoslednosti u slučaju Alekseja Navaljnog na koje je ukazala Rusija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov za Sputnjik.

  Stalno predstavništvo Rusije ranije je objavilo niz pitanja u vezi sa hospitalizacijom Navaljnog.

  „I od tada ni na jedno od ovih pitanja nije odgovoreno“, rekao je Čižov.

  O temi „trovanja“ Navaljnog razgovaraće se na samitu šefova država Evropske unije 1-2. oktobra.

  Čižov je naveo da je razgovarao sa predstavnicima Evropske unije o slučaju Navaljni, pozivajući ih da odgovore na postavljena pitanja, ali da zasad nije dobio nikakve odgovore. Međutim, Čižov tvrdi da će nastaviti taj posao.

  „Kada Evropskoj uniji objašnjavam sve ove nedoslednosti, kao da udaram ne u betonski, već u nekakav zid od vate: niko ne demantuje moja pitanja i ne opovrgava argumente, ali ni ne dobijam odgovor“, istakao je Čižov.

  Incident sa Navaljnim  

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je da je on 23. septembra otpušten iz bolnice.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  Tagovi:
  EU, Vladimir Čižov, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga