23:57 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da neodgovorni postupci trećih strana u regionu Nagorno-Karabaha mogu da izazovu dalju eskalaciju i destabilizaciju i izvan Kavkaza. Bilo kakve „ratničke“ izjave trećih strana u vezi s tim regionom su kontraproduktivne, istakla je ona.

  „U kontekstu dramatičnih događaja u Nagorno-Karabahu smatramo da su kontraproduktivne i neodgovorne bilo kakve ratničke izjave i akcije trećih strana koje mogu da podstaknu dalju eskalaciju što može dovesti do destabilizacije u Zakavkazju uz nesagledive posledice“, upozorila je portparolka na redovnom brifingu za novinare.

  Ona je dodala da zvanična Moskva poziva na uzdržanost obe strane u konfliktu i istakla da rešavanje situacije mirnim putem nema alternativu.

  Eskalacija u Nagorno Karabahu

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

  U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

  Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

  Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

  Tagovi:
  Nagorno-Karabah, Marija Zaharova, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga