16:44 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 27
  Pratite nas

  Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov i specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli postigli su napredak u pregovorima o strateškoj stabilnosti u Helsinkiju, saopštio je „Vol strit džurnal“.

  „Ovo je prvi put da su Sjedinjene Američke Države čule konkretne predloge Ruske Federacije. Imamo dogovor o daljim akcijama sa formalnog stanovišta. Istovremeno, sa tačke gledišta suštine, pred nama je još mnogo posla“, preneo je list reči neimenovanog saradnika administracije predsednika SAD.

  Saradnik administracije Donalda Trampa takođe je rekao da će, ukoliko se postigne sporazum između Rusije i Amerike, obe strane postići ono što žele.

  Američki list je podsetio da sledeće nedelje Rjabkov i Bilingsli planiraju da razgovaraju telefonom.

  Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je 5. oktobra u Helsinkiju održan sastanak u okviru rusko-američkog dijaloga o strateškim pitanjima uz učešće Rjabkova i Bilingslija. Na sastanku su razmenjene procene o stanju stvari i daljim perspektivama na putu bilateralne saradnje u kontroli naoružanja.

  Američki predlog Rusiji

  Bilingsli je ranije rekao da Vašington predlaže Moskvi da do isteka Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju u februaru 2021. godine na predsedničkom nivou usaglase dokument – memorandum u sferi naoružanja, koji, po mišljenju SAD, treba da sadrži između ostalog, tačku o učešću Kine u izradi novog dugoročnog Sporazuma.

  Američka strana je saopštila da je spremna da sklopi takav memorandum „već sutra“ i da neće biti potrebna ratifikacija. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.

  Rjabkov je povodom predloga američke strane rekao da je zaključivanje okvirnog dokumenta pre isteka Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) dobro samo za Vašington, kao i da za Moskvu u tome nema ništa primamljivo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Vašington, Moskva, napredak, strateška stabilnost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga