15:26 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (300)
  1013
  Pratite nas

  Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila je da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

  „Biomarkeri inhibitora holinesteraze pronađeni u uzorcima krvi i urina gospodina Navaljnog imaju strukturne karakteristike slične karakteristikama toksičnih hemikalija sa spiska 1.A.14 i 1.A.15, koji su dodati Aneksu hemijskih supstanci Konvencije o zabrani hemijskog oružja tokom 24. zasedanja Konferencije država potpisnica u novembru 2019. Ovaj inhibitor holinesteraze nije naveden u Aneksu o hemijskim supstancama Konvencije“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

  Incident sa Navaljnim 

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (300)
  Tagovi:
  novičok, OZHO, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga