16:06 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  1181
  Pratite nas

  Neverovatna priča oko navodnog trovanja blogera Alekseja Navaljnog dobila je nastavak prema unapred planiranom scenariju zavere, navodi se u saopštenju Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  „Obratili smo pažnju na sasvim predvidljivu ažurnost kojom je nemačka strana 'pristala' na objavljivanje izveštaja o rezultatima analize bioloških uzoraka Navaljnog, dobijenih bukvalno dan ranije, očigledno, specijalno za početak zasedanja izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Tako je neverovatna priča, koju su pokrenuli Berlin i njegovi saveznici zajedno sa OZHO, dobila svoj nastavak prema ranije planiranom scenariju zavere“, ističe MIP Rusije.

  Ministarstvo, takođe, podseća da su, nakon vojnih laboratorija Nemačke, Francuske i Švedske, sada i dve laboratorije koje je odredio tehnički sekretarijat OZHO i „koje su, sudeći po svemu, takođe povezane sa vojno-političkim strukturama evroatlantske 'zajednice'“ potvrdile prisustvo nekih biomarkera inhibitora holinesteraze u biološkim uzorcima Navaljnog

  Kako se navodi, oni su slični po svojim strukturnim karakteristikama dvema hemikalijama koje kontroliše Konvencija o zabrani hemijskog oružja“, ali nisu uključeni u te spiskove.

  „Rusija namerava da tokom tekuće sednice izvršnog saveta iznese svoje viđenje situacije o saradnji Nemačke i Tehničkog sekretarijata OZHO, i tom prilikom će izložiti državama-potpisnicama Konvencije za zabranu hemijskog oružja hronologiju zakulisnih manipulacija glavnih aktera te predstave“, ističe se u saopštenju ruske strane.

  Takođe se podseća da svi mnogobrojni zahtevi Generalnog tužilaštva Rusije upućeni vlastima Nemačke, Francuske i Švedske u skladu sa Evropskom konvencijom o pružanju pravne pomoći iz 1959. godine, ostaju bez odgovora i navodno se razmatraju.

  „Ipak se nadamo da će predstojeći zajednički rad ruskih specijalizovanih stručnjaka i eksperata OZHO omogućiti da se uspostavi mirna, depolitizovana saradnja i da se izbegne dalja eskalacija situacije po tom pitanju“, zaključuje se u saopštenju MIP Rusije.

  Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  Tagovi:
  Nemačka, Rusija, OZHO, navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga