19:20 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (327)
  0 720
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

  „Posle čitavog niza telefonskih razgovora s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom predsednik Rusije je pozvao na prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, iz humanitarnih razloga, a s ciljem razmene tela poginulih i zarobljenika“, saopštio je Kremlj.

  Putin je, takođe, pozvao šefove diplomatija dve zemlje da dođu u Rusiju 9. oktobra na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

  Rusija je, uz Francusku i Ameriku, kopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi regulisanjem pitanja Nagorno-Karabaha. Lideri tri zemlje su nedavno usvojili zajedničku izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Oni su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava i na obnavljanje pregovora bez preduslova. 

  Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (327)
  Tagovi:
  režim prekida vatre, Nagorno-Karabah, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga