08:04 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2456
  Pratite nas

  Habarovsk će moći za nekoliko decenija da zatraži status glavnog grada Rusije, ako se zaustavi odliv stanovništva i reše infrastrukturni problemi, kaže vršilac dužnosti gubernatora Habarovske oblasti Mihail Degtjarev.

  „S obzirom na to da će u ovom delu sveta glavni procesi biti geopolitički i da su ovde glavni centri ekonomskog rasta, onda će se istorijski centar Rusije preseliti ovde. Siguran sam da će za 20-30 godina ovde biti glavni grad. Ne nekog okruga sa Dalekog Istoka, već Rusije. A to je neizbežan proces“, rekao je Degtjarev.

  Prema njegovim rečima, ideja o premeštanju prestonice u Habarovsk je nastala, kada je pristao na predsednikov predlog da preuzme upravljanje regionom.

  „Centar sveta u 21. veku će biti u ovom delu hemisfere, odnosno na istoku. To je očigledno i kada me je predsednik pozvao da preuzmem ovu poziciju nisam razmišljao ni sekunde. Prvi put kažem da je to prošlo kroz mene i bljesnulo mi je - tamo je budućnost. Hvala, Vladimire Vladimiroviču, poleteo sam na novu poziciju“, dodao je Degtjarev.

  On priznaje da bi za 20-30 godina Habarovsk „trebalo da bude fizički spreman“ da bude glavni grad, zato je neophodno baviti se poboljšanjem urbanizma, putne infrastrukture i rešavanjem najvećih problema stanovnika.

  „Zato ko god ode odavde, sa zadovoljstvom ćemo uzeti vaše stanove i kuće“, rekao je vršilac dužnosti gubernatora.

  Po njegovom mišljenju prednost Habarovska u odnosu na Moskvu je i 300 sunčanih dana godišnje.

  „Prijatno sam iznenađen, jer sam poslednjih deset godina uglavnom živeo u Moskvi. Potpuno sam zaboravio šta je sunce. Oktobar je topao, prijatan, klima je idealna“, rekao je Degtjarev.

   

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao 20. jula ukaz o razrešenju Furgala sa mesta gubernatora Habarovske oblasti zbog gubitka poverenja. Za vršioca dužnosti šefa regiona imenovan je predstavnik Liberalno-demokratske partije, poslanik Državne dume Degtjarev. Moskovski sud „Basmani“ je 3. septembra produžio zatvorski pritvor Furgalu do 9. decembra.

  Tagovi:
  gubernator, Rusija, Habarovsk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga