18:09 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (249)
  1259
  Pratite nas

  Prvi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov je tokom razgovora sa ambasadorom Francuske u Moskvi Pjerom Levijem izrazio zbunjenost zbog zajedničke izjave ministara spoljnih poslova Francuske i Nemačke u vezi sa situacijom sa Aleksejom Navaljnim, „koja je neumesna po sadržaju i tonalitetu“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

  Kako je precizirano, danas je prvi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije primio ambasadora Francuske u Rusiji na njegov zahtev.

  „Ruska strana je odbacila neosnovane napade u 'slučaju Navaljni'. Takođe je izražena zbunjenost u vezi sa zajedničkom izjavom ministara spoljnih poslova Francuske i Nemačke, neumesnom po sadržaju i tonalitetu, u vezi sa situacijom sa Aleksejom Navaljnim, koja je u suprotnosti sa stvarnim stanjem stvari u svetlu nespremnosti tih zemalja da dostave informacije ruskim organima u okviru pružanja pravne pomoći“, navodi se u saopštenju.

  Prilikom razgovora o pitanjima bilateralnih odnosa, strane su ukazale na potencijal političke, ekonomske i kulturno-humanitarne saradnje Rusije i Francuske.

  „Istaknuto je da u ovoj fazi važnu uloga u produbljivanju dijaloga imaju rusko-francuske međuresorne radne grupe za spoljnopolitička pitanja, spisak kojih su utvrdili predsednici Vladimir Putin i Emanuel Makron, kao i obeležavanje godine rusko-francuske regionalne saradnje 2021. godine“, ističe ruska strana.

  Pored toga, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije i ambasador Francuske razmenili su mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju u Nagorno-Karabahu.

  „Ukazano je na značaj realizacije inicijative predsednika Rusije Vladimira Putina o prekidu borbenih dejstava u cilju rešavanja prioritetnih humanitarnih pitanja“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

  Ranije su ministri spoljnih poslova Francuske i Nemačke u zajedničkom saopštenju izjavili da će uputiti evropskim zemljama predlog o sankcijama u vezi sa incidentom sa Navaljnim, jer su „više puta“ pozivali Rusiju da rasvetli „trovanje“ Navaljnog, ali da Moskva do sad „nije pružila uverljiva objašnjenja“.

  Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (249)
  Tagovi:
  navaljni, nemačka, francuska, MIP Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga