19:20 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov smatra da, nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre između Azerbejdžana i Jermenije, postoji šansa za primirje između dve države.

  „Desilo se glavno – prekinut je začarani krug uzajamnog nasilja. Postoji šansa, ako ne za mir, onda za primirje“, napisao je Kosačov na fejsbuku.

  Po mišljenju političara, sada je glavna odgovornost na sukobljenim stranama. On je naglasio da treba dogovoriti konkretne parametre režima prekida vatre, organizovati razmenu zarobljenika i tela poginulih, sesti za pregovarački sto.

  „Međutim, to što je nakon 10 sati konsultacija uspelo da se prekine krvoproliće, više je svake pohvale. One nisu ni potrebne. Urađena je stvar od ogromne važnosti, šta drugo reći“, dodao je Kosačov.

  „Tekst (izjave šefova diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana) je prilično lakonski, ali u njemu se u ovoj fazi nalazi sve što treba“, zaključio je senator.

  Podsetimo, šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov, usvojili su rano jutros u Moskvi zajedničku izjavu u kojoj su prihvatili prekid vatre u Karabahu danas od 12.00. Mnacakanjan je u intervjuu jermenskoj televiziji istakao posebnu ulogu Rusije u postizanju sporazuma.

  Tagovi:
  Nagorno-Karabah, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga