17:38 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  1540
  Pratite nas

  U Berlinu ne slabe propagandni napadi na Moskvu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, istakavši da je „Novičok“ čisto zapadni brend, koga nema u Rusiji.

  Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva, struktura i maseni spektar bojnog otrova, koga na Zapadu zovu „Novičok“, prvi put su predstavljeni 1998. godine u spektralnoj bazi podataka Američkog instituta za standardizaciju.

  „Karakteristično je da su informacije o toj supstanci dobili od istraživačkog centra Ministarstva odbrane SAD. Nakon toga je na osnovu pomenutog jedinjenja formirana cela porodica toksičnih hemikalija, koje ne obuhvata Konvencija za zabranu hemijskog oružja. S njima su, uporedo sa Amerikancima, radili u najmanje 20 zapadnih zemalja. Tako da je 'Novičok' čisto zapadni brend. U tim zemljama postoji u oko 140 varijanti. Mi ga nemamo“, saopštila je ruska strana.

  Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa o situaciji sa Aleksejom Navaljnim, ruska strana ističe da u Nemačkoj ne slabi propagandni napad protiv Rusije u kontekstu situacije oko Alekseja Navaljnog.

  „Što se tiče teze Hajka Masa o tome da su ruske pretenzije prema Nemačkoj i OZHO apsurdne, smatramo da su takve izjave nečuvene i one su ispod svake kritike. Sve što želimo jeste da dobijemo pravnu, tehničku i organizacionu pomoć kako u bilateralnom rusko-nemačkom formatu, tako i na platformi OZHO u interesima sprovođenja sveobuhvatne, objektivne i nepristrasne istrage svih okolnosti incidenta sa Navaljnim. Federalni ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas istakao se iznošenjem još jedne porcije optužbi, pretnji i insinuacija na račun naše zemlje, ovog puta tokom svog obraćanja u nemačkom Bundestagu 7. oktobra 2020. godine“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

  Ruska strana ističe da Moskvu veoma interesuje ko stoji iza te „od početka izrežirane antiruske provokacije“.

  „Kao odgovor dobijamo agresivnu retoriku i otvoreno manipulisanje činjenicama“, navodi se.

  Rusija je još jednom pozvala Berlin da započne tesnu, otvorenu i iskrenu saradnju sa Rusijom na tom slučaju.

  Ruska strana podseća da je Generalno tužilaštvo Rusije poslala Nemačkoj četvrti zahtev o Alekseju Navaljnom, ali da odgovora nema.

  Takođe se navodi da je Nemačka, prema Evropskoj konvenciji o pružanju uzajamne pravne pomoći u krivičnim stvarima dužna da pruži Rusiji informacije o slučaju Navaljni, uprkos oklevanju da to učini.

  „Ne prihvatamo ranije izgovore. Neubedljivi su“, objavilo je rusko Ministarstvo.

  Ranije je Mas izjavio da će Nemačka razgovarati sa partnerima u EU i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja o zajedničkoj reakciji na incident sa Navaljnim. Takođe je dodao da EU može „veoma brzo dogovoriti“ i uvesti sankcije protiv onih koji su uključeni u razvoj bojnih otrova u Rusiji, a u narednim danima o tome će se razgovarati u EU.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  Tagovi:
  nemačka, navaljni, Rusija, Novičok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga