12:17 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Moskva ne razume na čemu se zasniva gledište SAD o mogućem skorom zaključivanju okvirnog sporazuma sa Rusijom o kontroli naoružanja, sastanak sa specijalnim izaslanikom Donalda Trampa u Helsinkiju nije promenio stanje stvari, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

  „Već nekoliko nedelja sa Amerikancima razgovaramo o tome, kao prvo, šta bi moglo predstavljati suštinsku stranu hipotetičkog budućeg sporazuma u toj sferi i, kao drugo, kako bi se mogao sastaviti takav sporazum, s obzirom na sve faktore, uključujući unutarpolitički kalendar SAD, sve veći vremenski pritisak zbog isteka Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, ako ne bude produžen i drugim aspektima“, rekao je ruski diplomata.

  Prema njegovim rečima, ruska strana „u principu“ ne odbacuje mogućnost „postizanja nekog okvirnog sporazuma koji bi omogućio da se razgovara o određivanju glavnih pravaca i parametara daljeg rada“.

  „Ali samo smatramo da je takva opcija moguća. Naglašavam da se u poslednje vreme nismo približili postizanju takvog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nejasno je na čemu se zasnivaju pokušaji Amerikanaca da stvar predstave kao da smo na pragu zaključivanja takvog sporazuma i da je još malo ostalo i sporazum će biti postignut“, dodao je zamenik ministra.

  Prema njegovim rečima, pregovori koji su održani u Helsinkiju 5. oktobra pokazali su da i dalje postoje ogromne razlike u pristupima, uključujući centralnim elementima takvog sporazuma

  Rjabkov je dodao da se neslaganja tiču i pitanja zamrzavanja nuklearnih arsenala.

  Okviran sporazum o naoružanju mogao bi da se postigne i „sutra“, kada bi SAD pristale na predloge ruske strane, konstatovao je Rjabkov.

  „Kada bi se Amerikanci složili sa našim dokumentima koje smo im predali, dogovor bi mogao da se postigne i sutra. Ali u uslovima ovakvih neslaganja uopšte ne mogu da zamislim na osnovu čega kolege u Vašingtonu smatraju da su takve pretpostavke moguće“, zaključio je on.

  Ranije su mediji preneli da su Moskva i Vašington uspeli na pregovorima da postignu „principijelni dogovor“ o kontroli nuklearnog naoružanja.

  Tagovi:
  kontrola naoružanja, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga