02:35 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (404)
  0 201
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je telefonske razgovore sa ministrima spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, Džejhunom Bajramovom i Zograbom Mnacakanjanom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  „Strane su u razgovoru potvrdile da se pridržavaju sporazuma o prekidu vatre u zoni sukoba Nagorno-Karabah, postignutog nakon konsultacija ministara spoljnih poslova triju zemalja 9. oktobra u Moskvi  i naglasile potrebu za njegovim strogim poštovanjem „na terenu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (404)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga