03:25 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  U okviru postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koju je razvio ruski državni naučni centar „Vektor“, 75 odsto dobrovoljaca dobiće vakcinu, a ostali – placebo, saopštila je pres-služba ruske državne agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).

  „Raspodela dobrovoljaca po grupama obaviće se u odnosu 3:1, odnosno 75 odsto dobrovoljaca će dobiti vakcinu“, navedeno je u saopštenju Rospotrebnadzora.

  Pres-služba je precizirala da je nakon registracije vakcine „EpiVakKorona“ planirano da centar „Vektor“ sprovede dva klinička ispitivanja: uz učešće 150 osoba starijih od 60 godina i kliničko ispitivanje u više različitih centara uz učešće 30 hiljada dobrovoljaca.

  Istovremeno, Rospotrebnadzor je saopštio da će postregistraciona ispitivanja vakcine protiv kovida 19 „Vektor“ biti obavljena u različitim regionima Rusije, uključujući i u Moskvi i Sankt Peterburgu.

  „Planirano je da klinička ispitivanja budu obavljena u različitim subjetima Ruske Federacije, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg, Novosibirsku oblast i Altajsku Pokrajinu“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da odabir učesnika u postregistracionim istraživanjima još uvek nije počeo, kao i su u toku pregovori sa kliničkim centrima.

  „Dobrovoljci od 18 godina i više učestvuju u ispitivanju. Oni moraju da poštuju  unapred utvrđeni raspored poseta centrima i da prođu sve planirane procedure i ispitivanja. Svaki dobrovoljac lično potpisuje dobrovoljni pristanak", objasnila je pres-služba.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina, dobrovoljci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga