15:58 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 20
  Pratite nas

  Moskva visoko ceni samu činjenicu dolaska ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana u Rusiju i posao koji su uradili, uključujući odluku o humanitarnoj pauzi u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparo ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Visoko cenimo samu činjenicu dolaska dvojice ministara koji su odgovorili na inicijativu predsednika Putina i došli u Moskvu. Takođe visoko cenimo rad predsednika Putina, Alijeva i premijera Pašinjana“, odgovorio je Peskov na pitanje kako Kremlj ocenjuje rezultate pregovora o Karbahu.

  On je naglasio da su rezultat ovog rada višesatni pregovori ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i njegovih kolega iz Jermenije i Azerbejdžana.

  „Takođe cenimo razumevanje koje je dogovoreno i odluke o humanitarnoj pauzi koje su postignute na osnovu tih kontakata. Sada vrlo pažljivo pratimo situaciju, vidimo izveštaje sa obe strane o kršenjima, ali smatramo da je realizacija postignutih sporazuma izuzetno važna kako bi se u perspektivi došlo u potpunosti do prestanka borbi i prelaska na političko-diplomatska sredstva u rešavanju ovog sukoba“, istakao je Peskov.

  U petak 9. oktobra u Moskvi su održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. Između ostalog, strane su objavile prekid vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga