12:42 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 51
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da aktivno učestvuje u sprovođenju ruskih inicijativa za stabilizaciju situacije u Nagorno-Karabahu.

  „Ministarstvo odbrane Rusije u okviru svoje nadležnosti aktivno učestvuje u sprovođenju inicijativa Ruske Federacije za što skoriju stabilizaciju situacije u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Naglašava se da je glavni cilj ovog rada, uključujući pregovore koje je vodio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, „trenutni prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu i prelazak na pregovore između sukobljenih strana radi normalizacije situacije u regionu“.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Ministarstvo odbrane Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga