16:21 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Moskvi je svejedno ko će pobediti na predsedničkim izborima u Americi, nacionalna bezbednost je važnija, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, komentarišući saopštenja Vašingtona o mogućnosti da „zaključi“ sporazum o naoružanju sa Rusijom pre novembra.

  „Svejedno nam je ko će pobediti na tim izborima, nama je važnija naša nacionalna bezbednost“, rekao je Rjabkov.

  On je u utorak istakao da Sjedinjene Američke Države neće dobiti od Rusije neki sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja koji bi se „vremenski podudario sa njihovim izborima“.

  „Ako Amerikanci pre izbora moraju da izveste svoje pretpostavljene o nečemu o čemu su se navodno dogovorili sa Rusijom – to neće dobiti“, rekao je Rjabkov.

  Podsetimo, američki predsednički izbori održaće se 3. novembra.

  Specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio je u utorak da su SAD spremne da već sutra produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom u zamenu za privremeno zamrzavanje nuklearnih arsenala dveju zemalja. On je dodao da „veruje da postoji načelni dogovor na najvišem nivou dveju vlada“.

  S tim u vezi, Rjabkov je izjavio da su saopštenja američke strane o navodno postignutim nekakvim sporazumima sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog naoružanja – besmislice i manipulacija. Ruski diplomata je ranije demantovao navode medija o tome da bi SAD uskoro mogle da zaključe sa Rusijom okviran sporazum o kontroli naoružanja.

  Reagovala je i Duma. Prvi zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin saopštio je u sredu da smatra nekorektnim predlog SAD da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) produži na neko vreme, pod uslovom da Rusija ograniči svoj nuklearni arsenal. Kako je rekao, Rusija nije zemlja sa kojom se može razgovarati tim tonom, jer je ona vodeća zemlja u sferi nuklearnog oružja.

  Tagovi:
  naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga