16:53 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  0 341
  Pratite nas

  Ruski vojni posmatrači mogli bi da obezbeđuju kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu, ali poslednju reč imaju strane u sukobu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Trenutno čak ni mirovnjaci, već vojni posmatrači, to bilo dovoljno. Smatramo da bi bilo sasvim ispravno da su tamo naši vojni posmatrači, ali poslednju reč imaju strane“, rekao je Lavrov u intervjuu za ruske radio-stanice „Sputnik“, „Govori Moskva“ i „Komsomoljska pravda“.

  „Naravno, polazimo od činjenice da će i Jerevan i Baku uzeti u obzir naše savezničke odnose i odnose strateškog partnerstva“, dodao je on.

  Ministar smatra da, ukoliko u Karabahu ne bude dugoročnog političkog sporazuma, odluke na terenu, koje će se jednom postići vojnim putem, neće biti održive. On je objasnio da bi političko rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu trebalo da ide paralelno sa sprovođenjem sporazuma na terenu.

  Takođe je istakao da je političko rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu moguće, ali da je za to neophodno obezbediti mehanizme za kontrolu prekida vatre.

  „Naravno, političko rešenje je moguće. Predlozi koje su kopredsedavajući obrađivali i na kojima i dalje rade, ostaju na pregovaračkom stolu. Njihov sadržaj je već poznat. To je postepeno oslobađanje regiona oko Karabaha, uz istovremeno poštovanje garancija bezbednosti Karabaha i uz obezbeđivanje, pre nego što bude određen konačni status Karabaha, pouzdane veze između Jermenije i Karabaha“, precizirao je Lavrov.

  „Naša glavna poruka je da je potrebno da se odmah održe sastanci na nivou vojske i dogovore mehanizmi prekida vatre, o kojem se govori u našem dokumentu i o kome do sada niko nije ni počeo da raspravlja“, rekao je šef ruske diplomatije.

  „To je sada ključ za održivi prekid vatre“, istakao je Lavrov.

  Neslaganja sa stavom Turske

  Ruska strana se ne slaže sa stavom Ankare o Nagorno-Karabahu, rekao je ruski ministar.

  „Uloga Turske u Karabahu – ne slažemo se sa stavom koji je Turska izrazila, a koji je nekoliko puta izneo i predsednik (Azerbejdžana) Alijev. Tu nema nikakve tajne“, naglasio je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, „ne možemo da delimo stav da postoji i da je prihvatljivo vojno rešenje sukoba“.

  On je dodao da je „nažalost, Turska to mogla da učini i potvrdila je da će podržati sve akcije koje Azerbejdžan preduzme za rešavanje ovog sukoba, uključujući i vojne“.

  Lavrov je podsetio da je u poslednje vreme više puta razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i napomenuo da ruska strana održava kontakte sa Ankarom na različitim nivoima.

  „I dalje branimo svoje stanovište da mirno rešenje nije samo moguće, već je jedini način da se obezbedi održivo rešenje ovog problema“, zaključio je Lavrov.

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Turska, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga