06:42 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1200
  Pratite nas

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je malo verovatno da će u skorije vreme odnosi Rusije i Evropske unije biti dobri. Moskva je, međutim, spremna da ih obnovi na ravnopravnoj osnovi, dodao je on.

  „Teško da će odnosi biti dobri u nekoj bliskoj perspektivi, mada ne našom krivicom. Uvek smo spremni da ih obnovimo, normalizujemo, ozdravimo na bazi ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja“, rekao je ruski ministar u intervjuu za ruske radio-stanice „Sputnik“, „Govori Moskva“ i „Komsomoljska pravda“.

  Komentarišući izjavu nemačkog kolege Hajka Masa koji je rekao da Nemačka želi dobre ili „bar razumne“ odnose s Moskvom, Lavrov kaže da sada sve podleže analizi i da se nada da će razum preovladati.

   „Za sada mi to ne vidimo.“

  Kada je reč o antiruskim sankcijama EU zbog incidenta oko Alekseja Navaljnog šef ruske diplomatije najavljuje recipročan odgovor.

  „Nemci nemaju nikakvu nameru da dostave bilo kakve činjenice, bez obzira na sve međunarodno-pravne obaveze. Odgovorićemo recipročno – da, to je diplomatska praksa i to je diplomatski odgovor“, rekao je ministar.

  On je ocenio da politika EU prema Rusiji za sada ne izgleda optimistično.

  Prema njegovim rečima, čitav niz analitičara i politikologa bliskih nemačkoj vladi predlaže da se odustane od strateških planova kada je reč o partnerstvu s Rusijom.

  Štaviše, oni zastupaju stav da će čak i selektivna saradnja biti moguća onda kada Rusija promeni svoje ponašanje.

  „Kada se u krugovima analitičara pojavljuju takve stvari onda to govori o promeni raspoloženja u vladajućoj eliti. Videćemo kako će se to odraziti u praktičnoj politici ali za sada praktična politika lidera EU, uključujući Nemački i Francusku, na žalost, nije previše optimistična“, rekao  je Lavrov.

  On je dodao da u Parizu ima više želje da se očuvaju odnosi s Moskvom, bar je takav, kako kaže, stav predsednika Emanuela Makrona.

   

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga