11:39 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Obim proizvodnje vakcina protiv virusa korona u Rusiji može u decembru dostići 1,5 miliona doza, u januaru 3-3,5 miliona, a zatim se višestruko umnožiti – do 15 miliona mesečno u proleće sledeće godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

  „Postavili smo sledeći proizvodni zadatak: 800 hiljada doza u novembru, planiramo da proizvedemo 1,5 miliona doza u decembru, 3-3,5 miliona u januaru, a zatim će se ovaj broj povećati. To jest, moći ćemo da proizvedemo 15 miliona mesečno sledećeg proleća“, rekao je ministar. On je precizirao da se radi o vakcini „Sputnjik  V“ Naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“.

  Manturov je pri tome primetio da je danas najvažniji zadatak farmaceutskih kompanija, od kojih se veliki broj već uključio u rad na vakcini, da poveća obim proizvodnje sa reaktora od 50 kilograma na nekoliko hiljada.

  „Kada dobijemo potvrdu o kvalitetu i stabilnosti vakcine u reaktorima sa velikim kapacitetima, moći ćemo sa sigurnošću da govorimo o količini mesečne proizvodnje. Danas samo možemo da dajemo približne količine“, precizirao je Manturov.

  Manturov očekuje da se u budućnosti vakcina može izvoziti.

  „Ruski fond za direktne investicije ovde obavlja aktivan zadatak i ulogu u zaključivanju sporazuma sa stranim partnerima, posebno sa Indijom, Latinskom Amerikom... Kazahstanom, Belorusijom. Stoga radimo u dva smera istovremeno. Pre svega, naravno, sprovodiće se vakcinacija našeg stanovništva, a nakon toga ćemo ih, kako se budu pojavile mogućnosti, izvoziti“, zaključio je Manturov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga