23:41 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2356
  Pratite nas

  Duh međunarodne saradnje, koji karakteriše Međunarodnu svemirsku stanicu, treba da se održi i u američkom lunarnom programu „Artemida“, na primer, tako što će se omogućiti letovi ruskim svemirskim brodovima, rekao je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

  „Siguran sam da će duh, koji je nastao prilikom formiranja Međunarodne svemirske stanice, živeti i izvan nje. Na kraju krajeva, naš tim će učiniti sve da tako bude, i da se ta saradnja i to partnerstvo sačuvaju. Znate da je Artemida bila starogrčka boginja. Mi sada pripremamo Zevsove amandmane na taj Artemidin sporazum“, rekao je Rogozin.

  On je pojasnio da ruski svemirski brodovi, koji će leteti u daleki svemir, treba da budu povezani sa američkim programom.

  Prema rečima Rogozina, treba prilagoditi neke sisteme, kako bi Rusi „mogli da isporuče nešto na stanicu, ili nešto pokupe sa nje“.

  NASA je ranije saopštila da je sklopila sporazum o zajedničkoj realizaciji lunarnog programa „Artemida“ sa Kanadom, Japanom, UAE, Velikom Britanijom, Australijom, Italijom i Luksemburgom.

  Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je ranije saopštila da namerava da obnovi letove na Mesec sa posadom 2024. godine.

  Novi lunarni program „Artemida“ sastojaće se od tri faze.

  U prvoj fazi obaviće se bespilotni let svemirskog broda „Orion“ oko Meseca i nazad, koji je planiran za kraj 2020. godine. Druga faza, planirana za 2022. godinu, predviđa obletanje Zemljinog prirodnog satelitskog u brodu sa posadom, dok u trećoj fazi NASA namerava da astronauti slete na Mesec.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dmitrij Rogozin, NASA, Mesec
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga