21:52 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3751
  Pratite nas

  Podnošenjem žalbe protiv Rusije zbog katastrofe sa malezijskim „Boingom“ Evropskom sudu za ljudska prava, Hag je preduzeo neprijateljski korak, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da stoga Rusija napušta trilateralne konsultacije o malezijskom avionu, za šta je „u potpunosti odgovorna Holandija“.

  Kako je naglasilo Ministarstvo, taj postupak šteti odnosima i protivreči zdravom razumu.

  „Kao što je poznato, Holandija je u julu podnela međudržavnu žalbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u vezi sa padom putničkog aviona boing-777 kompanije 'Malezija erlajns'. Taj korak procenjujemo kao još jedan udarac na rusko-holandske odnose i kao demonstraciju čvrste namere Haga da, uprkos zdravom razumu, nastavi nemoralni put jednostanog prebacivanja odgovornosti na Rusiju za ono što se desilo na nebu iznad Donbasu“, saopštio je spoljnopolitički resor.

  Rusija napušta trilateralne konsultacije

  S tim u vezi, MIP navodi da Rusija smatra da je nemoguće da nastavi sa učešćem u konsultacijama o padu malezijskog aviona sa Australijom i Holandijom.

  „Odgovornost za neuspeh konsultacija Rusije, Holandije i Australije o katastrofi MH17 u potpunosti leži na Hagu. Na kraju je Hag izabrao drugačiji put time što je podneo međudržavnu žalbu protiv Rusije, ne dočekavši čak rezultate prelaznih konsultacija, a održana su svega tri kruga. Takvi neprijateljski postupci Holandije lišavaju smisla nastavak trilateralnih konsultacija i naše učešće u njima“, naglasilo je Ministarstvo.

  Dodaje se da je Moskva spremna da sarađuje sa holandskim nadležnim organima u utvrđivanju razloga pada aviona, ali u drugim formatima.

  Hag žali zbog odluke Moskve

  Šef holandske diplomatije Stef Blok izjavio je da Holandija žali zbog odluke Rusije da napusti trilateralne konsultacije o malezijskom avionu, koji se srušio u Donbasu u julu 2014. godine.

  „Holandija duboko žali zbog ove odluke. Holandska vlada bi želela da naglasi da bi zaista htela da nastavi pregovore u cilju traženja rešenja, koje bi omogućilo da se nadoknadi ogromna patnja i šteta, naneta padom MH17".

  Pad aviona MH17

  Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

  Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

  Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

  Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

  Tagovi:
  konsultacije, Hag, boing
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga