16:55 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1751
  Pratite nas

  Tambov — grad bogate istorije. Osnovan je u 17. veku kao grad-tvrđava za zaštitu južnih granica Moskovske države od Tatara. Od izgradnje utvrđenja, 1636. godine, nijedna neprijateljska čizma ovde nikada nije kročila. To je jedan od razloga zašto je Tambov uspeo da sačuva glavno bogatstvo — istorijsko i kulturno nasleđe.

  Danas je to grad od skoro 300 hiljada stanovnika, koji svojim duhom, atmosferom i šarmom privlači sve veći broj turista.

  Tambovska oblast je čuvena i po lepoti prirode, a ta regija je bila i jedna od glavnih žitnica Ruske imperije, odakle se žito čak i izvozilo u inostranstvo. U 20. veku ovde je procvetala industrija, a ovaj kraj je zauzimao i prvo mesto u svetu po proizvodnji duvana. Danas je to jedan od ekološki najčistijih ruskih regiona.

  Jedna od glavnih znamenitosti grada — Spomenik Tambovskom seljaku, posvećan je seljacima koji su učestvovali u Tambovskom ustanku, jednoj od najvećih i najorganizovanijih narodnih pobuna protiv boljševičke vlasti tokom ruskog građanskog rata, 1920–1921.

  Tambovski seljak stoji bos na grumenu svoje zemlje, u rukama mu je plug, a na grudima — krst.

  Tambov danas ima skoro 300 hiljada stanovnika i privlači brojne turiste
  © Sputnik / Olivera ikodinović
  Tambov danas ima skoro 300 hiljada stanovnika i privlači brojne turiste

  Upravo u ovom gradu je nastao i marš „Oproštaj Slovenke“, inspirisan događajima iz Prvog balkanskog rata. Komponovao ga je trubač Vasilij Agapkin, koji je služio u Sedmom konjičkom puku u Tambovu.

  Marš „Oproštaj Slovenke“ prvi put je izveden oktobra 1912. godine na peronu železničke stanice u Tambovu u čast dobrovoljaca koji su odlazili na Balkan, a posvećen je slovenskim ženama koje su ispraćale sinove, muževe i braću u rat.

  Marš je napisan u Komunalnoj ulici, danas pešačkoj zoni u srcu grada. Nazivaju je i „tambovskim Arbatom“, po moskovskoj ulici koja čuva duh starih vremena.

  Omiljeno mesto žitelja Tambova je živopisna obala reke Cna, a u blizini je i Spomenik Sergeju Rahmanjinovu, velikom ruskom pijanisti, dirigentu i kompozitoru. Autor je Aleksandar Rukavišnjikov, čuveni ruski skulptor, koji je autor i Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

  Rahmanjinov gleda ka reci, držeći desnu ruku na srcu, čime iskazuje ljubav prema Tambovu i Tambovskom kraju — mestu gde je stvarao mnoga svoja dela. Njegov život je bio vezan za ovaj kraj Rusije, pošto su mu deda i otac bili plemići u Tambovskoj guberniji.   

  Duž obale gotovo da na svakom koraku izviruju kupole veličanstvenih crkava.

  © Sputnik / RIA Novosti
  Panorama Tambova na razglednici iz 1905 godine.
  Kakve lepote još skriva ovaj grad i zašto je njegov simbol „tambovski vuk“, a ne medved saznaćete u novoj epizodi „Moje Rusije“.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga