10:48 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Ruska vakcina „Sputnjik V“ mogla bi biti isporučena zemljama Latinske Amerike u decembru, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

  „Smatramo da ćemo već u decembru moći da započnemo isporuku u Latinsku Ameriku. Već u decembru ćemo proizvoditi desetine miliona doza vakcine... u januaru ćemo započeti veoma aktivne isporuke“, rekao je Dmitrijev govoreći na onlajn konferenciji Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Bering Belinshauzen za proučavanje obe Amerike, posvećenoj vakcini „Sputnjik V“ i perspektivama saradnje Rusije sa zemljama Latinske Amerike.

  Dmitrijev je dodao da će Ruski fond za direktne investicije uskoro objaviti o zaključivanju sporazuma sa Argentinom i Peruom o isporuci vakcine „Sputnjik V“ Naučno-istraživačkog instituta „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije.

  „U najskorije vreme ćemo objaviti o sporazumima sa Argentinom, sporazumima sa Peruom, pored sporazuma koje već imamo sa Meksikom i Brazilom i nizom drugih zemalja“, rekao je Dmitrijev na konferenciji za medije.

  On je dodao da će se vakcina protiv kovida 19 proizvoditi u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji i Kini i u još jednoj zemlji.

  „A tu je i drugo pitanje – regulatorno – koliko brzo će regulator odobriti našu vakcinu. Na primer, prijavili smo se za brazilska klinička ispitivanja i nadamo se da ćemo u decembru takođe dobiti dozvolu“, rekao je Dmitrijev i dodao da će Fond sarađivati sa regulatorima kako bi oni brzo izdali dozvolu u tim zemljama.

  Dmitrijev je takođe naglasio značaj činjenice da regulatori koriste podatke iz zemalja u kojima se sprovode ispitivanja vakcina.

  Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov ranije je izjavio da bi obim proizvodnje vakcine protiv virusa korona u Rusiji mogao da dostigne 1,5 miliona doza u decembru, 3-3,5 miliona u januaru, a zatim da se višestruko poveća do 15 miliona mesečno u proleće sledeće godine.

  Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Latinska Amerika, kovid 19, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga