00:47 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1240
  Pratite nas

  Zemlje BRIKS (Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) će se zalagati za principe pravednijeg svetskog poretka, zasnovanog na poštovanju normi međunarodnog prava, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u video-obraćanju učesnicima V Foruma mladih diplomate zemalja te organizacije.

  „Produbljivanje strateškog partnerstva BRIKS je jedan od prioriteta spoljne politike Rusije. Tokom protekle decenije, pomenuta 'petorka' se pozicionirala kao neophodni, autoritetni format saradnje. Članice saveza se solidarno zalažu za jačanje kolektivnih načela u globalnim poslovima, poštovanje suvereniteta, suverene jednakosti svih država, kao i za rešavanje svih sukoba isključivo mirnim putem. Štitimo principe pravednijeg svetskog poretka , zasnovanog na poštovanju normi i principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija“, rekao je Lavrov.

  Istovremeno, ministar inostranih poslova Rusije ukazao je na to da je održavanje Foruma mladih diplomata BRIKS u Kazanju simbolično, jer u prestonici Tatarstana, jednom od najstarijih gradova Rusije, predstavnici različitih nacionalnosti i veroispovesti žive u slozi.

  „To je u skladu sa konceptom organizacije BRIKS, koja objedinjuje različite regione sveta i kulturne i civilizacijske prostore. Upravo u raznolikosti se manifestuje snaga naše grupe“, rekao je Lavrov.

  On je izrazio nadu da će forum održan u Kazanju doprineti razvoju i političke i omladinske agende grupe BRIKS, kao i jačanju strateškog partnerstva, poverenja i prijateljstva između država i naroda zemalja organizacije.

  Forum mladih diplomata zemalja BRIKS održava se u Kazanju od 21. do 24. oktobra. Organizovalo ga je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Savet mladih diplomata pri MIP-u Rusije, Ministarstvo za pitanja omladine Tatarstana i javna organizacija „Akademija omladinske diplomatije“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  svetski poredak, Sergej Lavrov, BRIKS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga