16:52 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  190
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će sledeća američka administracija odgovoriti na predlog Rusije o saradnji u oblasti informacione bezbednosti u sajber prostoru, a takođe će biti spremna za dijalog o sporazumu o strateškom naoružanju i drugim globalnim bezbednosnim pitanjima.

  „Nedavno sam se obratio Sjedinjenim Američkim Državama sa predlogom da se započne sveobuhvatna rasprava o međunarodnoj informacionoj bezbednosti. Shvatamo da zbog predizborne kampanje političari u Sjedinjenim Američkim Državama nemaju vremena za to, ali nadamo se da će sledeća administracija, kakva god bila, odgovoriti na predlog da se započne razgovor o ovoj temi, kao i o drugim tačkama rusko-američke agende, a to je problem globalne bezbednosti, sudbina Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju i niz drugih pitanja“, rekao je Putin na 17. godišnjem zasedanju Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.

  „Znate i sami da postoji mnogo tema koje su zrele za iskreni razgovor. Spremni smo za konstruktivnu i ravnopravnu diskusiju o njima“, dodao je Putin.

  Donald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom
  © AP Photo / J. Scott Applewhite

  On je primetio da su vremena kada su Moskva i Vašington zaista raspravljali i rešavali o svim najvažnijim međunarodnim pitanjima, davno prošla.

  „Očekujemo i razmatramo uspostavljanje bilateralnog dijaloga, u ovom slučaju o sajber bezbednosti, kao važan korak ka mnogo široj diskusiji, uz učešće mnogih drugih zemalja i organizacija“, rekao je Putin.

  Prema njegovim rečima, bilo bi za žaljenje ako Sjedinjene Američke Države ne budu želele da se uključe u ovaj posao. Međutim, u tom slučaju, Rusija je spremna da sarađuje po ovom pitanju sa svim zainteresovanim partnerima.

  Internet – platforma poverenja

  Sajber prostor može postati platforma za testiranje mera za izgradnju poverenja između zemalja koje se takmiče u svim oblastima, rekao je Putin.

  Konkurencija je sada po pravilu hibridne prirode, utiče na sve oblasti, uključujući i one u nastajanju. Stoga poverenje treba ojačati svuda. U tom smislu, sajber prostor može poslužiti kao platforma za testiranje ovih mera, baš kao što je u svoje vreme kontrola naoružanja trasirala put povećanju poverenja u svet u celini“, objasnio je ruski lider.

  On je pozvao na nesmetan i bezbedan rad sajber prostora.

  „Nemojte da zaboravite da na Zemlji ne postoje samo geografski kontinenti. Na planeti se takođe formira gotovo beskrajan digitalni prostor, a ljudi ga svake godine sve brže osvajaju. Prinudna ograničenja povezana sa epidemijom virusa korona samo su podstakla razvoj daljinskih elektronskih tehnologija i danas se komunikacija, koja se zasniva na internetu, pretvorila u javno vlasništvo. I treba da radimo na tome da ova infrastruktura, sav sajber prostor, rade nesmetano i bezbedno“, zaključio je ruski predsednik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sajber-bezbednost, internet, Rusija, SAD, naoružanje, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga