12:04 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Ne postoji mogućnost da se postigne sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o produženju Spotazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju pod uslovima koje iznosi Vašington, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za Sputnjik.

  „Osećamo interes Vašingtona da i dalje ide ka takvom sporazumu. Ali pod uslovima koje Sjedinjene Američke Države nastavljaju da postavljaju trenutno ne vidim mogućnost da se dođe do nekog osnovnog razumevanja u ovoj oblasti“, rekao je Rjabkov.

  On je objasnio da su „svi specijalisti, ljudi koji su profesionalno zainteresovani za ovu temu, već sami primetili da je spremnost ruske strane da se dogovori formulisana tako da je uslov za to neprihvatljivost bilo kakvih dodataka, dodatnih obaveza povrh onoga što je rečeno u našem stavu“.

  Donald Tramp stiže u Belu kuću helikopterom
  © AP Photo / J. Scott Applewhite

  Zamenik ministra je dodao da Moskva još uvek čeka odgovor Sjedinjenih Američkih Država na notu od 16. oktobra sa predlogom za produženje Sporazuma na godinu dana bez uslova, a da javne izjave nisu odgovor.

  „Svakako čekamo zvanični pisani odgovor. Uopšte, smatramo da američki manir, koji se sve više ispoljava, da se ne odgovara na diplomatske note, ukazuje na nepoštovanje osnova diplomatske delatnosti.Podsetiću vas da smo još decembra prošle godine Amerikancima poslali notu o spremnosti da produžimo sporazum bez preduslova. Ni na tu notu nismo dobili odgovor, iako je od tada prošlo deset meseci. Pa, to samo govori o manirima naših kolega“, istakao je Rjabkov.

  Sjedinjene Američke Države neće približiti sporazum sa Rusijom o produženju Sporazuma o strateškom naoružanju davajući javno neke izjave. Oni moraju da prihvate pristup koji je navela ruska strana, uključujući i na najvišem nivou.

  „Pokazali smo priličnu konstruktivnost, pokazali smo izuzetno odgovoran pristup, a Amerikanci i dalje od nas zahtevaju novo i novo sa stanovišta zadovoljavanja određenih ideja Vašingtona o tome šta je ispravno, a šta pogrešno“, objasnio je Rjabkov.

  On je precizirao da tu sa ruske strane više nema prostora za dalje manevrisanje.

  „U izvesnom smislu naleteli smo na zid nerazumevanja... Kroz retoriku, kroz spoljnu demonstraciju da smo navodno na pragu dogovora, Amerikanci neće približiti ovaj sporazum sa nama“, naglasio je diplomata.

  Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države „moraju da prihvate pristup koji je predsednik (Vladimir) Putin izneo na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti, a koji smo Amerikancima na našem nivou izložili iza zatvorenih vrata, a takođe da uzmu u obzir sve što se ogleda u izjavi Ministarstva spoljnih poslova Rusije od 20. oktobara“.

  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio da se aktuelni Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju produži bez ikakvih uslova na godinu dana. Američki Stejt department je, sa svoje strane, saopštio da je spreman da dâ konačni oblik sporazumu sa Rusijom o nuklearnom oružju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga