06:31 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21302
  Pratite nas

  Zemlje bi trebalo da imaju na raspolaganju širok spektar vakcina, a među njima bi, bezuslovno, trebalo da bude i ruska vakcina „Sputnjik V“, koja je dokazala svoju bezbednost i efikasnost, izjavio je potpredsednik Međunarodne akademije medicinskih nauka, profesor Nadej Hakin.

  On je za latinoamerički portal Aj-Si-EN izneo svoj pogled na prvu registrovanu vakcinu protiv virusa korona na svetu, čije glavne teze prenosimo.

  "Pregledao sam podatke koji su pruženi u vezi vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ i odgovarajuće objave u jednom od vodećih međunarodnih medicinskih časopisa, „Lanset“. Očigledno je da su rezultati kliničkih ispitivanja te vakcine dokazali svoju efikasnost. A šta je najvažnije za svaku vakcinu? Najvažnije je da zaključak kaže da je ona bezbedna i efikasna", naveo je on.

  Činjenica da postoji takav zaključak za vakcinu „Sputnjik V“ i da pritom koristi proverenu platformu, zasnovanu na adenovirusnim vektorima čoveka i poboljšani program vakcinacije, koji se bazira na dva različita adenovirusa, čini je još impresivnijom.

  Posetio sam Rusiju i svojim očima video izuzetan rad koji je ta zemlja ostvarila na polju nauke i medicine. Voleo bih svakako da vidim saradnju između mnogih zemalja i proizvođača, jer, da bismo bili uspešni u borbi protiv kovida 19, potrebni su nam zajednički napori, ističe on. Uzećemo za primer Rusiju i Veliku Britaniju.

  Lično sam video kako je štampa davala komentare ili pretpostavke koji nisu bili dobro promišljeni i, nažalost, često su bili podstaknuti zavišću zbog, rekao bih, uspeha drugih zemalja u razvoju vakcina.

  Obe zemlje su postigle značajan napredak u ispitivanju prve i druge faze.

  "Zasigurno znam da su ispitivanja oksfordske vakcine obustavljena nekoliko puta zbog sumnje na neželjene efekte. Pozvano je 10.000 dobrovoljaca iz Velike Britanije, kao što ste verovatno čuli, kako bi učestvovali u glavnom ispitivanju treće faze vakcine protiv korone".

  Moje mišljenje je da ćemo se, nadam se, do marta 2021. godine vratiti normalnom životu, ali i dalje verujem da će vakcina biti vrlo korisna i nadam se da će biti dostupna svima. Generalno, veoma me umiruje činjenica da je vakcina „Sputnjik V“ prisutna na južnoameričkom kontinentu, zaključio je stručnjak.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  bezbednost, efikasnost, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga