09:16 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o koracima za deeskalaciju situacije u Evropi u svetlu prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, predstavlja nastavak njegove politike deeskalacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Znate da je predsednik dao izjavu o dodatnim koracima za deeskalaciju situacije u Evropi u uslovima raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa. To je važan dokument. Predsednik Putin dosledno nastavlja politiku za multivektorsku deeskalaciju“, rekao je Peskov novinarima.

  Peskov je podsetio da je ranije predsednik Rusije dao specijalnu izjavu o saradnji u oblasti informacione bezbednosti.

  „Znate kakvi se napori sada preduzimaju na ekspertskom nivou u vezi sa Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju“, podsetio je portparol Kremlja.

  S tim u vezi, u toku je rad na strateškoj stabilnosti, dodao je Peskov, nazvavši ovu oblast izuzetno teškom.

  Peskov je dodao da izjava ruskog predsednika o Sporazumu o likvidaciji raketa predstavlja novu inicijativu koja nije unapred razrađena sa drugim zemljama.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da Rusija smatra da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ozbiljna greška koja povećava rizike izbijanja trke u raketnom naoružanju, kao i da je Sporazum igrao posebnu ulogu na planu održavanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnom sektoru na evropskom prostoru.

  On je dodao da se Rusija pridržava moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja sve dok se u odgovarajućim regionima ne pojavi raketno oružje američke proizvodnje sličnih klasa.

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga