01:59 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (640)
  0 370
  Pratite nas

  „Obojena revolucija“ u Belorusiji imala je za cilj, između ostalog, da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije i da se unese raskol u odnose Moskve i Minska, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  „Nedavno je, uz političku i finansijsku podršku Zapada, bio izveden pokušaj smene vlasti u Belorusiji. Između ostalog, to se radilo kako bi se narušio proces integracije u okviru Savezne države Rusije i uneo raskol u rusko-beloruske odnose“, rekao je Šojgu na sastanku predstavnika ministarstava odbrane dve zemlje.

  Šojgu je rekao da on i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin odlučno osuđuju takve poteze i smatraju da je neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

  Kaže i da SAD primenom obojenih revolucija „ciljano izazivaju napetost, destabilizuju unutarpolitičku situaciju u čitavom nizu zemalja“.

  To podriva međunarodno pravo i na taj način se ignorišu interesi suverenih država.

  „Belorusija je bila i sada je naš najbliskiji sused, pouzdani saveznik i strateški partner. To je posebno važno u uslovima nestabilnosti na međunarodnom planu“, poručio je Šojgu.

  Hrenjin je dodao da je posle neuspešnog pokušaja „obojene revolucije“ u Belorusiji usledio hibridni rat i „pritisak Zapada bez presedana“ – ekonomski, politički i diplomatski.

  On je dodao da su „različite destruktivne snage, podstaknute od strane rukovodstava čitavog niza zemalja“ pokušale da smene vlast u Belorusiji.

  Hrenjin je zahvalio Rusiji na podršci i pomoći koju je pružila u tako teškom trenutku.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (640)
  Tagovi:
  raskol, obojena revolucija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga